
Miniogród na balkonie, parapecie lub działce – to prostsze niż myślisz! Nie trzeba posiadać ogromnych połaci ziemi, aby móc cieszyć się własnymi zdrowymi warzywami i ziołami. Nawet mały kawałek działki, balkon czy po prostu doniczki na parapecie – mogą stać się miejscem ekologicznej uprawy. Wystarczy odrobina chęci, trochę opieki nad roślinami i można cieszyć kubeczki smakowe zdrowym jedzeniem.
Jakie pojemniki do uprawy warzyw i ziół w domu?
Drewniane skrzynki, ceramiczne doniczki – wszystko to może posłużyć jako miniogródek. Najważniejsze, by pojemniki miały odpływ wody i były wykonane z materiałów niewydzielających toksyn. Pojemniki przed wysiewami warto wypełnić kompostem, ziemią ogrodniczą i dodać na dno warstwę drenującą.
Co posadzić w domowym ogródku? Pomysły na rośliny

Następnym krokiem będzie wybór roślin do posadzenia lub wysiania. Popularne są pomidorki koktajlowe, sałata, rzodkiew albo zioła jak na przykład bazylia i oregano. Ciekawym pomysłem są również truskawki uprawiane wertykalnie. Każdy może zdecydować sam – co najbardziej ucieszy we własnym miniogródku.
Naturalna pielęgnacja roślin – bez chemii i z troską o środowisko
Najlepiej dbać o rośliny w zgodzie z naturą, z jak najmniejszą ilością chemii, z poszanowaniem dla gleby i owadów. Do podlewania idealna będzie deszczówka, zbierana i używana rano lub wieczorem, by ograniczyć parowanie. W przypadku braku deszczówki można używać zwykłej wody z kranu.
Zalety domowej uprawy – zdrowie, ekologia i relaks

Ogródek w mikroskali to nie tylko sposób na zdrowe jedzenie – to także codzienny kontakt z naturą. Opiekowanie się roślinami działa relaksująco, redukuje stres i niepokój, obniża ciśnienie krwi i tętno.
Mini ogródek – wielkie korzyści!
autorka artykułu: Paulina
Komentarze są wyłączone